Blacha do pieczenia – ważny szczegół dla pysznych wypieków

Obecnie na rynku jest szeroki wybór blach do pieczenia. Różnią się one pod wieloma względami (rozmiar, materiał, konstrukcja krawędzi, perforacja itp.), dzięki czemu firmy cateringowe mogą wybrać urządzenie, które najlepiej odpowiada ich potrzebom. Główne zastosowanie blach to branża piekarnicza, ale z powodzeniem są one wykorzystywane również do przygotowywania dań mięsnych, warzywnych i zapiekanek.

Wymagania dotyczące przemysłowych blach kuchennych

Profesjonalne blachy kuchenne muszą być solidne (najlepiej z grubym dnem), bezpieczne w użytkowaniu oraz zapewniać wysoką jakość i atrakcyjny wygląd produktu.

Wysokość boków blachy może się różnić. Na przykład głębokie formy służą do pieczeni z dużych kawałków mięsa, natomiast płaskie blachy są najlepszym rozwiązaniem dla małych wypieków. Optymalne rozprowadzenie ciepła po powierzchni blachy jest zapewnione, jeśli podczas pieczenia między bokami blachy a ścianami piekarnika jest szczelina o szerokości 3-5 centymetrów. Profesjonalna blacha do pieczenia jest dostępna w sklepie pod adresem https://sklep.polmarkus.com.pl/blachy-do-pieczenia.

Żeliwne blachy do pieczenia

Czarny metal to klasyka w profesjonalnych naczyniach kuchennych. Jest niedrogi, odporny na działanie kwasów i zasad, ma dużą twardość, dzięki czemu można go wykonać w jak najmniejszej ilości. Jednocześnie wyroby żeliwne mają znaczną masę, są podatne na rdzę, szybko się wypalają i mają niską przewodność cieplną. Dodatkowo do takich blach często przywierają wypieki.

Blachy aluminiowe

Blachy cukiernicze są droższe od żeliwnych, ale są lekkie, szybko się nagrzewają i nie rdzewieją ani nie przypalają się. Pieczenie w aluminiowych blachach jest prawie niemożliwe do przypalenia. Patelnie aluminiowe są jednak wrażliwe na agresywne detergenty.