Ciekawe sposoby na domową bitą śmietanę

Wiele osób nie wierzy w to, że są w stanie stworzyć równie dobrą bitą śmietanę jak ta, którą serwują profesjonalne automaty do bitej śmietany. Nic bardziej błędnego. Przy odrobinie chęci i pomysłowości można wyczarować nawet jeszcze lepszą bitą śmietanę, niż ta, która pochodzi z automatów. Oto kilka najciekawszych pomysłów.

Bita śmietana z galaretką
Połączenie bitej śmietany i galaretki pozwoli uzyskać niezwykle ciekawy efekt, idealny do wielu deserów. Aby wszystko poszło jak należy, galaretę do śmietany należy dodać dopiero w momencie, gdy zacznie ona tężeć. Jeśli zrobimy to wcześniej, niestety nie uzyskamy oczekiwanego efektu. Taka bita śmietana zachowuje swoją formę i trwałość nawet znacznie dłużej niż ta, którą oferują automaty do bitej śmietany.

Bita śmietana z jogurtu naturlanego
Bita śmietana stworzona z naturalnego jogurtu to znacznie zdrowsza i mniej kaloryczna wersja klasycznego przepisu, bazującego na kremówce. Jednak z racji tego, że jest znacznie mniej sztywna z pewnością nie sprawdzi się w przypadku kremów do tortów czy ciast, za to taka bita śmietana będzie idealna do innych deserów, szczególnie tych bardziej dietetycznych. Do bitej śmietany najlepszy będzie jogurt typu greckiego (ze względu na swoją gęstość).

Bita śmietana z mleka kokosowego lub krowiego
Zadziwiające, a jednak efekt który można w ten sposób uzyskać jest niezwykle ciekawy. Wystarczy przygotować mleko kokosowe, skondensowane lub zwykłe. Mleko ubija się w ten sam sposób co klasyczną kremówkę, z tym że trwa to nieco dłużej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *