Zajmując się pieczeniem i dekoracją tortów i deserów, warto pomóc sobie wykorzystaniem gotowej masy cukierniczej, aby dekoracje miały nie tylko świetny smak, ale i perfekcyjne wykończenie. Masa cukiernicza dzięki swoim właściwościom plastycznym, jest wykorzystywana w wielu technikach ozdabiania. Gotowa masa cukrowa wzbogaci każdy deser i będzie świetną reklamą jakości dla każdego cukiernika. Gdzie można ją zastosować i jakie ma jeszcze zalety?
Różne zastosowania masy do tortów
Cukiernicy wykorzystują gotową masę do tortów szczególnie:
- do obkładania tortów
- do wykonywania koronek
- do lepienia figurek
- do kwiatów i listków
- do liter przestrzennych
Zastosowań gotowych mas jest mnóstwo, wyobraźnia jest jedynym ograniczeniem. Dzięki swoim właściwościom świetnie sprawdzą się w dekoracji tortów, babeczek, lizaków czy ciastek. Świetnym rozwiązaniem jest wykorzystanie masy cukrowej do przygotowania deserów na słodkie stoły.
Zalety gotowej masy cukierniczej
Gotowa masa cukiernicza zapewnia oszczędność czasu oraz aksamitne, gładkie wykończenie tortu czy wszelkich deserów. Jest niezwykle plastyczny i łatwo formuje się z niego dowolne kształty. Różne smaki i kolory wzbogacą estetykę przygotowanych wypieków. Masa jest dość tania, a kupując w takich sklepach jak Polmarkus, oszczędzamy więcej, pomijając dodatkowych pośredników. Jego użycie jest bardzo proste, wystarczy wyjąć potrzebną ilość z pojemnika i rozwałkować ją na odpowiednią grubość. Przy obkładaniu tortu wystarczy przełożyć rozwałkowaną porcję delikatnie na wcześniej przygotowany tort, lekko rozciągnąć i dokładnie docisnąć pozbywając się pęcherzyków powietrza. Nadmiar lukru można odciąć i przełożyć z powrotem do pojemnika.