Jak wybrać najlepszą formę do pieczenia?

Na rynku można znaleźć wiele form do pieczenia wykonanych z różnych materiałów. W zależności od rodzaju wypieków możemy użyć formy wykonanej z aluminium, blachy, ceramiki itd.

Jak wybrać najlepszą formę do pieczenia?

Formy aluminiowe

Formy aluminiowe najlepiej sprawdzają się w przypadku pieczenia babek czy keksów, ponieważ są one lekkie i bardzo szybko się nagrzewają. Przed użyciem należy je nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, aby wypieki się nie przypaliły. Forma ta łatwo ulega odkształceniu, ponieważ jej ścianki są bardzo cienkie.

Formy blaszane

Są one wykonane z blachy ocynkowanej, która zapobiega szybkiemu rdzewieniu. Warto po każdym użyciu posmarować je bardzo cienką warstwą oleju jadalnego. Należy pamiętać, aby przed użyciem położyć papier do pieczenia i po upieczeniu wypieku – tego samego dnia – wyciągnąć ciasto, aby nie posiadało metalicznego zapachu.

Formy silikonowe

Są one bardzo trwałe i elastyczne, dzięki czemu możemy je dowolnie modyfikować. Samo wyciągnięcie ciasta staje się dużo łatwiejsze. Formy do pieczenia w sklepie Polmarkus wykonane z silikonu są energooszczędne, ponieważ ciasto w nich znacznie krócej się piecze.

Formy ceramiczne

Nadają się idealnie do pieczenia wielkanocnych babeczek czy tart. Należy pamiętać, że wypieki powinny się w nich piec znacznie dłużej, niż w silikonowych formach.

Leave a Reply