Podgrzewacz do czekolady – który wybrać?

Podgrzewacz do czekolady to urządzenie, które cieszy się coraz większą popularnością. Szerokie zastosowanie znajduje w restauracjach, kawiarniach czy cukierniach, coraz częściej pojawia się także w domach. Nic dziwnego, bo choć podgrzewacz do czekolady zaliczany jest do profesjonalnych akcesoriów cukierniczych, bardzo łatwo się go obsługuje. Można go używać nie tylko przy przygotowywaniu czekolady, ale także przy przyrządzaniu musów owocowych, serwowaniu kawy albo grzanego wina. Na rynku dostępnych jest jednak wiele takich urządzeń, warto więc wiedzieć, na co zwrócić uwagę, by wybrać ten odpowiedni.

Pojemność

Inną pojemność potrzebuje restauracja, a inna będzie odpowiednia w przypadku prowadzenia małej cukierni. Warto jednak wybierać podgrzewacze do czekolady z nieco większym zbiornikiem, niż teoretycznie będzie nam potrzebny – płyn może pozostawać w zbiorniku nawet przez kilka dni, za to dorobienie kolejnej porcji pochłonie trochę czasu i energii.

Moc

W sklepach znajdziemy podgrzewacz do czekolady mający moc od 900 W, do nawet 2500 W. Najważniejsza jest zasada – im większa moc, tym szybciej podgrzewacz będzie podwyższał temperaturę znajdującego się w zbiorniku płynu. Jeśli najważniejszy jest czas, wybieramy modele o najwyższej mocy, jeśli zaś za priorytet uważamy oszczędność, sięgamy po modele o niższej wartości.

Wykonanie zbiornika

Zbiornik to najważniejszy element każdego podgrzewacza do czekolady. Ważne, by był wykonany ze stali nierdzewnej, a jednocześnie jak najbardziej szczelny. Tylko wtedy płyn znajdujący się w środku będzie mógł być w nim trzymany nawet przez kilka dni, nie tracąc przy tym nic na jakości czy konsystencji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *